I et samarbeidsinitiativ mellom Sunnfjord kommune, Vestvågøy kommune, Doscon AS, NMBU og Scanwater er det gitt tilskuddsmidler fra Folkehelseinstituttet. Prosjektet tar for seg utvikling av en renseteknologi for alternative drikkevannskilder med høyt innhold av organisk materiale.
Mange steder nasjonalt er abonnenter avhengige av én, hovedkilde noe som i en beredskapssammenheng er sårbart. Imidlertid er ikke vann mangelvare i Norge og situasjonen kan utbedres og det kan gjøre risikospredning, ved å utvikle teknologiløsninger for trygg leveranse fra også alternative kilder.
Hvorfor er dette viktig
- Drikkevannsforskriften fra 2017 detaljerer strengere krav til vannberedskap og forebyggende sikkerhetsarbeid for å kunne levere tilstrekkelig drikkevann.
- innholdet av naturlig organisk materiale i råvannskilder har i følge forskning steget kraftig de siste årene og vil høyst sannsynlig forverres i årene fremover
Prosjektets nytteverdi er hovedsakelig et bidrag til tryggere reservevannforsyning og større leveransesikkerhet av drikkevann i små og store kommuner- tross klimaendringer. Ved hjelp av intelligent nanofiltrering gi:
- effektiv reduksjon av naturlig organisk materiale (<80%)
- rask responstid og god beredskapssikkerhet
- membran fouling kontroll og reduksjon av drift- og vedlikeholdskostnader
- enkel forbehandling og betjeningsvennligheten
- bærekraft via kontroll av energiforbruk (lav CO2-utslipp)
For å sikre måloppnåelse brukes en metodologi kalt Living Lab slik at fokuset på brukerdrevet forskning og innovasjon holdes kontinuerlig. Kommunenes viktige jobb er i fokus og det er også sikret kunnskapsinformasjon mellom kommuner, industrielle partnere og forskningsinstitusjonene i samarbeidskonstellasjonen.
For mer informasjon om prosjektet ta kontakt med oss i Scanwater.