IFE ble etablert i 1948 og består av en organisasjon som 38 land, har over 600 ansatte og over 2000 ansatte. I dette prosjektet vil IFEs bidrag være deres særskilte kompetanse på digitalisering, teknologivalidering og optimalisering.
NMBU har studier og forskning som møter mange av de globale spørsmålene. I dette prosjektet vil de bidra med detaljkompetanse på prosess i sirkulære avløpsløsninger og på gjenvinning av næringsstoffer fra Gråvann og svartvann.
Malthe Winje Automasjon vil bidra med sin kompetanse innenfor vann, avløp og samfunnskritisk infrastruktur, i tillegg til kompetanse i skjæringspunktet automasjon, styrings- og kommunikasjonssystemer.
Scanwater vil bidra med kompetanse på desentraliserte vann- og avløpsløsninger og på systemutviklingsaspektene. Dessuten detaljer rundt de funksjonelle enhetene i sirkulære avløpssystemer.
Horten og Skien kommune vil være pilotkunder og skal bidra med kunnskap, kravspesifikasjoner og innspill for å sørge for at løsningene som utvikles er markedstilpassede og relevante.
Figuren er hentet fra Lovdata.no
Vi som jobber i vann- og avløpsbransjen er klar over de store utfordringene som knytter seg til både infrastrukturen, kapasitet på ledningsnett, klimaendringer og lekkasjeprosent dette for å nevne noen. I en prosjektsammenheng er det nok av aktiviteter å ta tak i, men i dette prosjektet har vi fokusert på 3 overordnede tematikker som vi mener er relevante:
Prosjektets hovedmål
- Utvikle en teknisk løsning for styring og overvåking av prosessutstyr for desentraliserte renseløsninger for gråvann og svartvann
- Samordnet styring av modulene i de desentraliserte VA-løsningene
- Tilrettelegging for optimalisering, også basert på eksterne faktorer som værprognoser, nedbør og belastning i det kommunale nettet
- Skalering av systemet undersøkt ved hjelp av modellering
- Beskrivelse av nedbrytningen av forurensende stoffer gjennom prosessen.
- Verifisere og definere de beste driftsparameterne som i en praktisk situasjon vil garantere godt renset avløpsvann
Hvorfor trenger vi dette?
Per i dag så finnes det ikke systemer som tilrettelegger for styringsfunksjonalitet ved bruk av historikk, maskinlæring og komplette modeller av teknisk infrastruktur som for eksempel et komplett kommunalt VA-nett. (Renseanlegg, pumpestasjoner og ledningsnett.)
I eksisterende VA-anlegg er det pr. i dag heller ikke vanlig med integrasjon mellom styringssystemer.
Utviklingsprosjektet vil ta for seg utvikling av sky-plattformen, samt pilotleveranse av applikasjon som benytter algoritmebasert styring gjennom skytjeneste. Utvidelse på funksjonalitet kan så videreføres til styring som i dag ikke kan løses med konvensjonell styring. Et eksempel på dette kan være styring av pumpestasjoner på nettet basert på faktisk belegg, kapasitet og krav til oppnådd rensegrad i selve renseanlegget.
Løsningen vil i fremtiden kunne strømlinjeforme drift på en helt ny måte og redusere belastningen i det kommunale VA-nettet. Det vil dessuten kunne gi optimal utnyttelse av ressursene i avløpsvannet og gi status på nedbrytning av forurensede stoffer. Systemet vil også kunne brukes til å modellere og skalere opp/ned for stedegne, skreddersydde fremtidige leveranser.
Prosjektet støttes finansielt av det Regionale Forskningsfondet i Viken.
Ta kontakt med oss i Scanwater eller Malthe Winje om du har spørsmål vedrørende prosjektet.